Koertekeskus toetab FMBB 2019 IGP Eesti tiimi

Koertekeskus toetab omal väiksel viisil Nutrolini oomegaõlidega (Sport) ja treeningvahenditega (s.h Gappay) meie FMBB IGP (endine IPO) meeskonda. Meie IGP tiimis lähevad belgia lambakoerte maailmameistrivõistlustele neljakordne Eesti IPO meister Erika Piirsalu koos oma noore koera Sämiga, tuntud varrukamehed Aivo Oblikas koos Tüübiga ja Janar Klement koos Elliga ning koerasportlane Reelika Reilson koos Sädega.

Miks me just FMBB IGP tiimi toetame? Sest Koertekeskuse tiimi liikmed on selle teenistuskoerte kolmevõistluse fännid ning on sel alal ka võistelnud. Ning Koertekeskuse enda sünniloo algus on samuti seotud selle spordialaga.

MIS ON FMBB

FMBB ehk belgia lambakoerte maailmameistrivõistlused toimuvad sel aastal 6.-12. mail Tšehhis, Pisekis. FMBB-l toimuvad võistlused mitmel erineval koeraspordialal. Töö- ja sportkoerad võistlevad agilitys, IGP-s, mondioringis, canicrossis ja sõnakuulelikkuses (SK), lisaks toimub ka belgia lambakoerte rahvusvaheline tõunäitus. Eesti koerasportlased on aastaid osalenud nii IGP-s kui ka agilitys. Agility on Eesti koerasportlaste jaoks olnud ka edukaim ala ja sealt on meie Marje Piiroja korduvalt koju toonud ka maailmameistri tiitleid.

FMBB 2019 IGP EESTI TIIM

  • Kapten: Kristi Nöps

Võistlejad:

  • Aivo Oblikas & Daneskjold Hawk (Tüüp)
  • Erika Piirsalu & Harmaahurstin Keijokoo (Säm)
  • Janar Klement & Amaranthe Manlihaus (Elli)
  • Reelika Reilson & Happy Hooligan Amy (Säde)

MIS ON IGP

IGP on FCI koeraspordiala ja tegu on rahvusvahelise teenistuskoerte kolmevõistlusega, kus tiimid koer ja koerajuht näitavad oma oskusi nii jäljeajamises, kuulekuses kui ka kaitsetöös. IGP on uus nimetus endisele IPO-le. IGP-s võistlevad peamiselt tööliini aretuse koerad (Eestis nii malinoisid, saksa lambakoerad, suur-šnautserid kui ka dobermannid). Tööliin tähendab teenistuskoerte maailmas seda, et neid koeri on aretatud silmas pidades just nende tööomadusi: koostöösoovi inimesega, koolitatavust, enesekindlust, omadusi kaitse- ja jäljetööks ning muidugi ka tugevat tervist. IGP-s toimuvad igal aastal nii rahvusvahelised tõupõhised maailmameistrivõistlused (FMBB, WUSV (saksa lambakoerte MM) jt) kui ka kõikidele tõugudele mõeldud FCI suurvõistlus.

Kes ja mis on malinois

Tegu on ühe belgia lambakoera variatsiooniga, keda kasutataksegi peamiselt võistluskoerana ning töökoerana politseis ja sõjaväes. Ka Eestis teevad malinoisid tööd politseis patrullkoertena ning võistlevad siis IGP-s, IGP-FH-s (erijälg), aglitys ning ka muudel aladel. Eestis on malinoise võrreldes näiteks saksa lambakoeraga siiski suhteliselt vähe, sest tegu ongi töökoeraga, kes vajab väga palju tegelemist ja koolitust.