Kaitse oma koera puukide eest

Koos kevadega ärkavad ka puugid ja vähemalt päevasel ajal on nad juba tegusad. Seega on paras aeg hoolt kanda, et koer (ja kass ja sina ise ka) oleks puukide eest kaitstud ning puugieemaldajad käepärast. Koeri-kasse tasub puukide eest kaitsta ainuüksi seetõttu, et meie lemmikud võivad puuke tuua nii meie aeda kui ka tuppa. Ja sealt kolivad puugid siis meie peale.

Mida siis kasutada?

Apteekidest leiab erinevaid tugevatoimelisi lemmikute puugirihmu ja – tilkasid. Meie poest leiab peamiselt looduslikke vahendeid, millest mõned sobivad eriti hästi lemmikutele, kes muidu tugevatoimelisi putukamürke ei talu. Näiteks julgeme soovitada Medi-Direct ultraheli puugi- ja kirbupeletajat. Oleme seda ise oma koerte peal proovinud ning väikeste ja keskmist kasvu koerte peal töötab see tõesti hästi. See ultraheli ripats sobib eriti hästi lemmikloomadele, kes ei talu keemiat ja on allergilised. Ja see ripats on ohutu ka inimese ja kassi jaoks.
Medi-Direct ultraheli kirbu- ja puugipeletaja
Dr Claudersi küüslaugugraanulid

Küüslauguga puugi vastu

Meie teine lemmik on Dr. Claudersi küüslaugugraanulid. Küüslauku on putukatõrjeks kasutatud juba aastasadu ja selle lõhn on teatavasti nii vänge, et hoiab eemal igat sorti vereimejaid ja mõnikord isegi inimesi :). Lisaks on küüslaugulõhn siiski meeldivam, kui mõne tugevalõhnalise puugirihma oma. Nii et tasub proovida seda ka oma lemmiku peal. Tegu on toidulisandiga ja enne oma koerale andmist loe põhjalikult nii selle toote koostist kui ka annustamise juhendit. Oleme ka väga tänulikud, kui annad meile tagasisidet, kas sellest oli abi. Me ise katsetame seda oma koerte peal ja anname siis suve keskpaigaks siinsamas ka teada, kas küüslauk koerte puhul toimib.

Lisaks puugikaitsevahendile peaks sul alati käepärast olema puugieemaldaja. Neid on samuti mitmeid erinevaid tüüpe ja suurusi. Meie lemmikuks on Tick Tornado puugieemaldaja, kuna neid saab võtmekimbu külge panna ja nii on nad alati käepärast. Soovitame alati pärast metsas-põllul jalutamist koer üle vaadata. Mõnikord on hoiab puugikaitsevahend küll puugid koera peast ja rindkerest eemal, kuid kaitsevahendi nõrgenedes võivad meie kogemuse kohaselt puugid end siiski haakida koera tagumiku ja kõhu külge.

Kui puugikaitsevahend ei tööta?

Arvesta, et erinevatel puugikaitsevahenditel on erinev toimeaeg ning nt puugirihmade toime sõltub ka sellest, kui karvane ja suur koer on. Samuti väheneb mitmete puugikaitsevahendite toime, kui need on saanud niiskust. Näiteks kui koer käib ujumas.

PUUGID EESTIS

Kas teadsid, et Eestis levitavad puukentsefaliidi viirusi nii võsa- kui ka laanepuuk. Ning nad  on Eesti oludes aktiivsed tavaliselt aprillist oktoobrini (Terviseamet). Terviseameti andmetel on inimeste haigestumus olnud kõrgem maapiirkondades: Saaremaal, Ida- ja Lääne-Virumaal, Läänemaal, Pärnumaal ja Tartumaal. Puugid on ohtlikud ka koertele, kes võivad puugi kaudu nakatuda puukborrelioosi, babesioosi, erlihhioosi ja anaplasmoosi. Pikemalt saad puugihaigustest lugeda Maalehest.