Koerasport: 5 asja, mida iga omanik võiks teada

Sõltumata spordi- või tööalast on väga aktiivsete või töötavate koerte vajadused toitainete järgi teistsugused kui keskmisel kodukoeral. Töö- või sportkoera toiduvajadus on võrreldav ralliauto kütusekuluga: mõlema „kütus“ peab olema kvaliteetne ja seda ka kulub ka rohkem. Viletsama „kütusega“ tipptulemust ei saavuta. Koertekeskus ja Arden Grange soovitavad töö- ja sportkoerte omanikel oma koerale toitu valides kaaluda järgmiseid asjaolusid.

1. ALUSTA TARGALT

Toites oma tulevast töökoera juba kutsikana kvaliteetse toiduga saad tagada, et temast kasvab õiges tempos terve loom: tugeva luustiku ja liigeste ning hästi arenenud lihastega koer.

2. TÖÖ JA PUHKUSE TASAKAAL

Igaüks, kes treenib ja võistleb koos oma koeraga, võib sulle öelda, et töötav koer on üks õnnelik koer. Samas peab treeningu (töö) ja puhkuse tasakaal paigas olema. Kui sa tagad, et koer saab piisavalt puhata püsib ta pikalt terve ja võistlusvõimelisena.

3. VESI

Lisaks sellele, et su koeral oleks alati puhas joogivesi saadaval proovi umbes 30 päeva enne suuremat sooritust (nt võistlus) toita koera leotatud krõbinatega. Piisab, kui lased krõbinatel vees liguneda u 30 minutit enne koerale andmist. Su koeral on võistlusperioodil suurenenud veevajadus ja nii saad tagada, et koer saab piisavalt vett.

4. KÜTUS

Loomulikult vajab väga aktiivne koer rohkem kaloreid kui keskmine perelemmik. Suurema energiasisaldusega toit tagab, et koer saab ka võistlusperioodil vajamineva energia otse oma toidust ilma, et sa peaks suurendama tema toidukogust. Toidukoguse suurendamine raskendab seedimist. Kvaliteetne eritoit töökoertele sisaldab koostisaineid, mis on kergelt seeditavad ja annavad loomale lisaenergiat.

5. KAITSE KOERA

Mõned sportkoerad on eriti suure füüsilise koormusega. Koormus tähendab organismile stressi ja kui keha on stressi all vabanevad organismis potentsiaalselt kahjulikud vabad radikaalid. Kui toidus on piisav kogus antioksüdante, siis võivad need aidata kehal võidelda stressiga kaasneva kahjuliku mõjuga. Seega, valige oma koerale toit, milles on õige toitainete tasakaal ja õige lisakomponentide tase (oomega-3 ja oomega-6 rasvhapped, liigeselisandid ja mineraalid). Näiteks on üks briti tuntuimaid koerakoolitajaid ja koerasportlasi Mary Ray oma võistluskoeri toitnud just Arden Grange kutsika- ja võistluskoerte toitudega. Mary Ray kohta saad lisa lugeda SIIN.

Koertekeskus soovitab anda koos kvaliteettoiduga oma koerale ka Nutrolin Sport oomegaõli.